KC Laza Kostić

 

Otvaranje izložbe "Parteon praiskona" Novaka Novakovića biće realizovano u utorak, 20. 04. 2021. godine u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Posetioci će biti u prilici da, uz poštovanje mera prevencije, posete izložbu neposredno nakon zvaničnog obraćanja koje će biti dostupno na Facebook stranici Kulturnog centra putem prenosa uživo. Postavka izložbe će trajati do 8. 5. 2021. godine.

Reč o izložbi:

Ciklus radova pod nazivom „Parteon praiskona“ predstavlja vizuelizaciju iskonske želje da se spoznaju tajne misteriozne prošlosti. Prošlost, pogotovo ona o kojoj nemamo pisanih tragova, vekovima pobuđuje imaginaciju čovečanstva, kulturnih aktivista... i elemente drevnih kultura stavlja u kontekst savremene percepcije. Elementi praistorijske umetnosti u ovom ciklusu su često i predimenzionirani do granica nečitljivosti, stvaraju apstraktnu kompoziciju, koju učvršćuje keramička maska, nastala po stilizacijama portreta figurina idola, božanstava ili natprirodnih bića. Ovakva kombinacija materijala i tehnika, stvara upečatljivu sliku kao i velike mogućnosti eksploatacije i interpretacije ovih motiva.

Ciklus sadrži radove različitih formata koji pored istih motiva, načina formulacije i kombinacije materijala imaju različit senzibilitet u kojima dominiraju radovi u kombinaciji grafike (kolografija) i glazirane keramike, kao i manji broj radova izvedenih u keramici ili grafici bez dodatnih kombinacija sa drugim tehnikama i materijalima. Svaki od ovih radova nosi sopstvenu mistiku i deskripciju.

Biografija umetnika:

Novak Novaković je rođen u Ćupriji 1985. godine. Završio je „Umetničku školu“ u Nišu 2004. godine kao đak generacije grafičkog odseka. Master studije završio je u Nišu 2010. godine na odseku za primenjenu umetnost, grafički dizajn, u klasi profesora Vidana Papića, Slobodana Jelesijevića i Slavice Dragosavac.

Jedan je od osnivača i aktivni član udruženja „Zavičajni klub likovnih umetnika Ćuprije“, koje vodi od njegovog osnivanja 2009. godine. Član ULUS-a od 2012. godine. Iza sebe ima brojne samostalne izložbe, takođe je bio učesnik mnogih grupnih izložbi i likovnih kolonija.

Dobro došli!

Obaveštenje

Obaveštavamo sve posetioce Galerije Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor da je radno vreme Galerije promenjeno.
 
Možete nas posetiti radnim danima od 9 do 14 časova i od 17 do 20 časova, kao i subotom od 9 do 13 časova.
 
Dobro došli!

 

Otvaranje izložbe "Otisak" Martine Đorđević biće upriličeno u utorak, 13. 4. 2021. godine u 19 časova u Maloj galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

Posetioci će biti u prilici da, uz poštovanje mera prevencije, posete izložbu neposredno nakon zvaničnog obraćanja koje će biti dostupno na Facebook stranici Kulturnog centra putem prenosa uživo. Postavka izložbe će trajati do 26. 4. 2021. godine.

Reč o izložbi:
U istraživanju pod nazivom ,,Otisak“ obuhvaćen je proces kreiranja radova i razmatranje načina na koji su radovi nastali kao i dovođenje tog načina u vezu sa poetikom.Zastupljeno je razmišljanje o tragu kao ostatku nečega što je postojalo, kao i o samom otisku prsta kao materijalnim prikazom ljudskog identiteta.
Primarni momenat jeste sama simbolika otiska i njegove vrednosti. Te vrednosti su se istakle putem linije bilo da je reč o tehnici crteža ili grafike.
Potreba za negovanjem suptilnosti i interesovanje za minuciozne forme doveli su do organizacije površine koja će u isto vreme izgledati i krhko i monumentalno, nezavisno od formata.

Biografija umetnika:
Martina Đorđević rođena je 1995. godine u Leskovcu. Nakon završetka Gimnazije, upisuje slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu, 2014. godine.
Osnovne i master akademske studije završila je u klasi prof. mr Katarine Đorđević. Najveće interesovanje gaji za crtež i grafiku, naročito tradicionalne grafičke tehnike. Tokom studija izlagala je na preko 25 kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

 

U utorak, 6. aprila, u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor otvorena je izložba „Teatarsko u slici čoveka“ Stefana Stevanovića.
Postavka izložbe će trajati do 17. 4. 2021. godine.

 

U utorak, 30. marta 2021. godine u Maloj galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, otvorena je izložba radova Jelene Kukić, pod nazivom "Zbir svih intima". Postvaka izložbe trajaće do 10. 4. 2021. godine. Dobro došli!

 

U utorak, 6. aprila, u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor biće otvorena izložba „Teatarsko u slici čoveka“ Stefana Stevanovića.

Posetioci će biti u prilici da, uz poštovanje mera prevencije, posete izložbu neposredno nakon zvaničnog obraćanja koje će biti dostupno na Facebook stranici Kulturnog centra putem prenosa uživo. Postavka izložbe će trajati do 17. 4. 2021. godine.

Reč o izložbi:
Postavku izložbe sačinjavaju slikarske kompozicije velikih formata na kojima je prisutno smenjivanje ljudi nalik pozorišnoj sceni. Njihova lica tretirana su gotovo kao pozorišne maske, živog kolorita i sa izraženim facijalnim ekspresijama. Da li su to samo maske ili se iza njih kriju figure sa svim ljudskim karakteristikama? Još je Jung govorio o maskama i nazivao ovaj deo naše ličnosti persona. Persona se formira u svrhu adaptacije okolini, pod uticajima vrednosti, kulture i društvenog uslovljavanja. Da li postoji prava mera maske koju čovek treba da nosi, koja bi imala zaštitnu funkciju i gde kolektivna psiha ne ugrožava individualnost. Načinom slikanja, ekspresionističkim pristupom, podslikavanjem, građenjem lica iz slojeva, dodavanjem paste i deformisanjem izraza lica ljudi, često i do granica groteske, umetnik se bavi raslojavanjem sopstvenih misli i upušta se u jedan vid procesa introspekcije. Na gotovo nepostojećim scenografijama, koje nemaju svoju figuralnu pojavnost, već samo i isključivo apstraktnu, umetnik postavlja kolonadu lica, masaka i otkriva večito pitanje identiteta. Umetnost jeste (ili treba da bude) ogledalo istine i objektivnih činjenica, ali istina je fluidna, polimorfna i relativna.

Biografija umetnika:
Stefan Stevanović je rođen 1994. godine u Jagodini. Osnovne studije završio je 2017. godine na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, na odseku slikarstvo, u klasi profesora Petra Đuze. Master studije slikarstva završio je 2018. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Radomira Kneževića. Učesnik je na preko dvadeset kolektivnih izložbi i likovnih kolonija. Iza sebe ima šest samostalnih izložbi. Za svoj likovni rad nagrađivan je šest puta. Učestvovao je u više umetničkih projekata i dva performansa. Izveo četiri murala na javnim površinama u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Čačku (festival „Dani Urbane Kulture“). Živi i stvara u Beogradu.

Samostalna izložba slikarke Jelene Kukić, pod nazivom "Zbir svih intima", biće otvorena u utorak, 30. marta 2021. godine u Maloj galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

Otvaranje će biti upriličeno elektronskim putem, u 19 časova, dok će neposredno po završetku zvaničnog obraćanja, koje će biti direktno prenošeno na Facebook stranici Kulturnog centra, posetioci biti u mogućnosti da pogledaju izložbu uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.

Postavka izložbe će trajati do 10. aprila 2021. godine.

Da se podsetimo:
Jelena Kukić rođena je 1994. godine u Apatinu. Završila je Srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu, 2013. godine. Diplomirala je 2018. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, smer slikarstvo, pod mentorstvom profesora Save Pekovića. Master studije završila je na istoj akademiji, 2020. godine. Od 2014. do 2020. godine Izlagala je tri puta samostalno i više puta u sklopu grupnih izložbi.

Reč o izložbi:

"Apstraktno je pojam koji umetnica povezuje sa dematerijalizacijom opipljivog. Sklanjanje od klasičnih formi, na koje su oči navikle – koje više nisu čiste, jer nose u sebi već opisano značenje, na koje smo naučeni i koje je često višesmisleno. Apstrakcija zalazi u necitirane forme. Slika postaje ogledalo duha, a kao takva je jedina istina koja nam se nudi. Samim tim, slika kao takva, dobija određenu širinu, mogućnost da se u nju upišu neopipljive dragocenosti svakodnevnice. Problem nastaje onog momenta kada svaka slika samo svojom formom može da aludira na apstrakciju. U očima stvaraoca, ona je apsolutno opipljiva, živa i najzad – realistična. Utapanje u materiju kojom gradi delo čini da ga ne odvaja od sebe same. To je poput obnovljiivog izvora energije koji tinja unutar bića. Kada dođe do vrenja, poput erupcije, pretače se na platno, čist refleksni akt."

 

Dragi posetioci, dragi ljubitelji umetnosti, obaveštavamo vas da se otvaranje izložbe radova Jelene Kukić pod nazivom “Zbir svih intima” odlaže zbog trenutne epidemiološke situacije.

O novom terminu postavljanja i otvaranja izložbe bićete blagovremeno obavešteni.
Hvala na razumevanju.

 

Otvaranje izložbe radova Jelene Kukić pod nazivom “Zbir svih intima” biće realizovano elektronskim putem u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, u utorak, 23. 3. 2021. godine, u 19 časova.

 Posetioci će biti u prilici da posete izložbu neposredno nakon otvaranja, uz poštovanje svih mera prevencije. Postavka izložbe će trajati do 10. 4. 2021. godine.

 Otvaranje izložbe biće dostupno i na zvaničnoj fejsbuk stranici Kulturnog centra putem prenosa uživo.

 Termin otvaranja izložbe može biti pomeren, sve u skladu sa epidemiološkom situacijom.

 Umetnica povezuje pojam apstraktnog sa dematerijalizacijom opipljivog. Sklanjanje od klasičnih formi, na koje su oči navikle – koje više nisu čiste, jer nose u sebi već opisano značenje, na koje smo naučeni i koje je često višesmisleno. Slika postaje ogledalo duha, a kao takva je jedina istina koja nam se nudi. Postoji težnja ka tome da se delo ne stvara opisujući, već da ono bude direktan prikaz unutrašnjosti. U očima stvaraoca, slika je apsolutno opipljiva, živa i najzad – realistična. Utapanje u materiju kojom gradi delo čini da ga ne odvaja od sebe same. To je poput obnovljiivog izvora energije koji tinja unutar bića. Kada dođe do vrenja, poput erupcije, pretače se na platno, čist refleksni akt.

Crna boja na slikama ima simboličnu vrednost. Na krilima metafore preuzima ulogu „zbira svih intima“. Puna je slojeva, neravnina, ali i uglačanih i svedenih površina. Veliko pitanje je šta uopšte predstavlja intimu? Odgovori leže u našem stidu, žudnjama, ostvarenim željama, a naročito onima koje to nisu, u spontanim pokretima i mimici, mislima koje nas dočekaju pri susretu sa jastučnicom... U onom nekontrolisanom i iskričavom, što se otme. Crna je simbol za skup i jedinstvo, onog što treperi unitar bića, što ga čini personom, neponovljivom i dragocenom. Jezgro slabosti i snage i svog raspona između to dvoje, onoga što nas čini čovekom. Kao takvo, svoje utočište nalazi u slojevima boja.

 Autorka izložbe, Jelena Kukić, rođena je 1994. godine u Apatinu. Završila je Srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu, 2013. godine. Diplomirala je 2018. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, smer slikarstvo, pod mentorstvom red. prof. mr Save Pekovića. Master studije završava na istoj akademiji, 2020. godine. Od 2014. do 2020. godine Izlagala je tri puta samostalno i više puta u sklopu grupnih izložbi.

 

Izložba radova Selme Đulizarević-Karanović pod nazivom „Nasleđe“ otvorena je u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor u utorak, 9. 3. 2021. godine.

Postavka izložbe će trajati do 27. 3. 2021. godine.

Dobro došli!

Strana 1 od 85

Kontakt info

Poslednje vesti