JA Methys - шаблон joomla Новости

Kulturni centar Laza Kostić Sombor

"Somborske priče" - Otvaranje izložbe slika Miloša Pejovića

b_120_120_16777215_00_images_stories_2018_2018_10_17_pejovic.jpgPozivamo Vas na otvaranje izložbe slika "Somborske priče", somborskog slikara Miloša Pejovića, koja će biti upriličena u utorak, 23. oktobra, u Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, sa početkom u 19 časova.

Miloš Pejović rođen je 1954. u selu Vrulja kod Pljevalja. Završio je Filološki fakultet u Nikšiću - smer likovna pedagogija, a zatim slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu. Iza sebe ima značajan broj samostalnih i grupnih izlaganja. Živi u Somboru.

"Miloš Pejović ovom izložbom slika u tehnici ulja na kojima besprijekorno ovlađuje njihovim karakteristikama i filigramskom preciznošću prenosi refleksiju svoje duše na svoja dijela.

Opširnije...

Nagrade Likovne jeseni

Odlukom žirija za dodelu nagrada na izložbi Likovne jeseni 2018 (Galerija savremene umetnosti – Gradski muzej Sombor od 28. 9. – 22.10.2018.) u sastavu Dragan Stojkov, akademski slikar iz Sombora; Dušan Savić, istoričar umetnosti iz Beograda i Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada  Nagrada Milan Konjović  je dodeljena Jovanki Stanojević, slikarki iz Beograda za slike „26“ i „27“; Nagrada Likovne jeseni pripala je Borisu Lukiću, slikaru iz Novog Sada, za sliku „Divine“, a otkupna Nagrada Likovne jeseni dodeljena je Nebojši Adamoviću, slikaru iz Beograda.

U SUSRET BIJENALU LIKOVNA JESEN 2018

b_120_120_16777215_00_images_stories_2018_2018_09_19_likovna_jesen.jpgKulturni centar „Laza Kostić“ ovog oktobra po šesti put organizuje manifestaciju LIKOVNA JESEN. 

Ova manifestacija, koju je davne 1961. godine pokrenuo slavni Milan Konjović, osnovana je sa namerom da permanentno ukazuje na najaktuelnija zbivanja u našem slikarstvu. Manifestacija je obnovljena 2008. godine na inicijativu slikara Dragana Stojkova, sa idejom da se slikarstvo, usred ekspanzije elektronskih medija i medijalizovane slike, zaštiti i sačuva njegov dignitet. 

LIKOVNA JESEN predstavlja aktuelne umetnike kao aktivne činioce društva kroz promovisanje razumevanja umetnosti kao društvene prakse; njen značaj se ogleda u tome da ukazuje na aktuelno stanje u našem slikarstvu i na njegovu kontekstualnu poziciju. 

Opširnije...

OTVARANjE IZLOŽBE „LIKOVNA JESEN 2018“

b_120_120_16777215_00_images_stories_2018_2018_09_19_likovna_jesen.jpgPozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate svečano otvaranje izložbe BIJENALE LIKOVNA JESEN 2018, koje će biti upriličeno u petak, 28. septembra, u 13 časova, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor. 

Bijenalna izložba LIKOVNA JESEN, kako u početku, tako i danas, ima za svoj osnovni cilj da predstavi domete na savremenoj likovnoj sceni. Okvirni koncept selektorskih izbora je da na osnovama slikarstva pronađu one relevantne forme koje ukazuju na proces preispitivanja mogućnosti slikarstva, različitost autorskih pozicija i poetika. Selektori BIJENALA LIKOVNA JESEN 2018 Sava Stepanov, Dragan Stojkov i Dušan Savić svojim odabirom predstavljaju autore, mahom mlađe generacije, aktere slikarstva, koji su u konstantnoj potrazi za prepoznatljivom samosvojnošću u domenu slike.

Opširnije...

PROGLAŠENJEM POBEDNIKA ZATVOREN FILMSKI FESTIVAL "PORODICA NARODA/FAMILY OF NATIONS"

b_120_120_16777215_00_images_stories_2018_2018_09_17_pobednik.jpgSinoć je u Somboru završen prvi filmski festival Dunavsko-panonske regije “Porodica naroda / Family of Nations”, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor. Svečano zatvaranje festivala i dodelu nagrada vodili su mladi glumci Slaven Došlo i Vanja Nenadić.

Žiri Glavne Selekcije, u sastavu Radoslav Zelenović, Gorčin Stojanović i Lazar Rajić Roockwood, odlučio je da GRAND PRIX Zlatni celtis za najbolji film dodeli hrvatskom filmu "Comic Sans", u režiji Nevia Marasovića. Najbolji glumac festivala je Emir Hadžihafozbegović (film “Žaba”), dok je najbolja glumica Zsófia Szamosi (film “Jedan dan”). Nagradu za najbolju mladu glumicu festivala dobila je Kristina Stevović za ulogu u filmu “Granice kiše”. Pubici se poklonio Emir Hadžihafizbegović, dok su se ostali nagrađeni obratili putem video linka.

Opširnije...

OTVOREN FILMSKI FESTIVAL “PORODICA NARODA/FAMILY OF NATIONS”: ZELENOVIĆU NAGRADA “ERNEST BOŠNJAK”, PRVA EPIZODA SERIJE “KORENI” I “EDERLEZI RAJZING”

b_120_120_16777215_00_images_stories_2018_2018_09_13_festival.jpgPrvi filmski festival Dunavsko-panonske regije “Porodica Naroda/Family Of Nations”, otvoren je u utorak u Somboru.

Predlog za osnivanje festivala nastao je 2017. godine kada je čuveni holivudski glumac Džon Sevidž boravio u Somboru povodom snimanja i predstavljanja filma “Povratak”. Gradonaćelnica Dušanka Golubović i filmski velikan pokrenuli su inicijativu i Sombor je već 2018. godine postao domaćin prestižne filmske smotre. Organizacija festivala pripala je Kulturnom centru “Laza Kostić” Sombor.

Neposredno pre svečane ceremonije, u foajeu Narodnog pozorišta Sombor upriličena je izložba “Svetski film na francuskom plakatu”. U ulozi domaćina večeri našli su se glumci Slaven Došlo i Vanja Nenadić. Pored muzičkog programa u sklopu koga je publika imala priliku da uživa u  izvedbama muzičkih tema iz nekih od naprestižnijih svetskih filmskih ostvarenja, svečanu ceremoniju obeležila je dodela nagrade “Ernest Bošnjak” za doprinos razvoju kinematografije u Srbiji. Nagrada je otišla u ruke Radoslavu Zelenoviću, istaknutom istoričaru filma i nekadašnjem upravniku Jugoslovenske kinoteke.

Opširnije...

Foto dešavanja

Javne nabavke

Kultura na selima

Amaterizam

Foto galerije sa najviše pregleda