Izložba radova Branka Đukića biće postavljena u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor

Otvaranje izložbe će biti upriličeno u utorak, 19. januara 2021. godine u 19 časova, elektronskim putem, i biće dostupno na zvaničnoj stranici Kulturnog centra putem prenosa uživo. Posetioci će biti u prilici da posete izložbu istog dana od 19.15 časova, u grupama od po 5 ljudi i uz poštovanje svih mera prevencije.

Radnim danima Galerija Kulturnog centra radi od 8 do 14 časova i od 17 do 20 časova, dok nas subotom možete posetiti od 9 do 13 časova.
Postavka izložbe trajaće do 6. februara. 2021. godine.

Branko Đukić rođen je 1966. godine u Zrenjaninu. Član je ULUS-a i ULUPUDUS-a. Izlagao je 15 puta samostalno i više desetina puta na kolektivnim izložbama. Nagradu za crtež osvojio je na VIII Bijenalu jugoslovenskog studentskog crteža, održanom u Domu kulture u Beogradu.

Autor o konceptu izložbe:

"Crtež koji sam tretirao kao svoj, a preslikao ga sa nekog drugog crteža indigo papirom, tehnika je kojom sam se koristio od najranijeg detinjstva. Visok kvalitet štampe enciklopedija o istoriji umetnosti sa kojima sam dolazio u kontakt, suviše složene i premalo dinamične reprodukcije iz njih, verovatno su elementi koji su mi sputavali slobodu i uživanje prilikom rada. Stripovi, ostala dnevna i jeftina štampa, bili su predmet mojih prvih eksperimenata.
Ako su šezdesetih godina XX veka supermarketi puni industrijskih proizvoda, zapakovane hrane, hamburgera i ostali "hramovi" potrošačkog društva za ondašnje pop-art umetnike bili nova društvena pojava, za mene je to bio ambijent u kome sam odrastao. On je naravno bio izmenjen društveno-političkim i drugim faktorima sredine. Socijalistička propaganda u oblasti muzike, filma i dizajna, kao i običaji naroda na podneblju u kome sam živeo, mešali su se sa potrošačkom kulturom.
Jedan od zajedničkih sadržalaca navedenih faktora koji su uticali na moje stvaralaštvo, svakako je i spektakularnost svakog od njih. Spektakl oslobađa od subjektivnosti, a spektakularnost podrazumeva i preuveličavanje posmatračkog zadovoljstva. Junaci u stripovima kao i revolucionari sa socrealističkih plakata često imaju prenaglašene telesne odlike, a rituali koji se izvode prekomerno su fizički. Treskanje tela o pod, letenje čoveka brže od svetlosti, oranje Kraljevića Marka ili topljenje rude u visokim pećima, oblici su rituala koji naglašavaju spektakl, fizičku silu pre nego efektnost pobede kao zadatog cilja. Funkcija Supermena nije u pobedi ili porazu, već u izvođenju upravo onih pokreta i radnji koje se od njega očekuju. Pa i kada ga zateknemo pritešnjenog u nekoj nevolji kako pati, to predstavlja "spektakl patnje".
Prenoseći takve crteže iz jednog medija u drugi, trudio sam se da svoje radove lišim svakog egzibicionizma, trivijalnosti i spektakularizma, dajući im sasvim novi duh i formu.
Za razliku od mnogih umetnika koji su u svoja dela unosili slične prizore pored likovnih i estetskih kategorija, ja sam se rukovodio svojim snažnim sentimentima prema svakom kadru projektovanom na papir ili platno, jer su to slike koje sam najduže gledao i analizirao. Elementi neodadaizma i pop-art-a koji su ranije viđeni u istoriji umetnosti, a koje moji radovi očigledno sadrže, nisu u meni izazvali strah da ću napraviti nešto već viđeno, pre svega zbog jakih (emocionalnih), melanholičnih osećanja prema ranije doživljenom."

Dobro došli u Galeriju Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti