KC Laza Kostić

 

U subotu, 28. 11. 2020. godine, Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor obeležava 25 godina svoga postojanja. Tim povodom, direktorica Kulturnog centra, Vesna Šašić, obratila se danas, elektronskim putem, svim našim sugradjanima, kao i dragim saradnicima i prijateljima naše ustanove i pokušala da u reči pretoči osećaj zahvlanosti koju, zajedno sa njom, dele i svi članovi kolektiva Kulturnog centra.

Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor zahvaljuje se Gradu Somboru, našem gradonačelniku gospodinu Antoniju Ratkoviću i njegovom timu i zamenici gradonačelnika, gospođi Ljiljani Tici, na podršci u radu Kulturnog centra tokom čitave godine.

Zahvaljujemo se i gospodinu Zoranu Rusu, predsedniku Skupštine grada, na velikoj pomoći i podršci pri realizaciji Plana i programa rada Galerije Kulturnog centra, za podršku u relizaciji izložbi na otvorenom i programa u naseljenim mestima koja pripadaju teritoriji Grada Sombora i na ogromnom angžmanu i zalaganju pri realizaciji projekta rekonstrukcije i opremanja Velike sale Kulturnog centra.

Ogromnu zahvalnost dugujemo i gospođi Dušanki Golubović, sekretaru Skupštine grada, na tome što je verovala u Kulturni centar, što je pružala nesebičnu podršku tokom realizacije svih manifestacija i programa naše ustanove, i što je sigurnom rukom vodila projekat rekonstrukcije Velike sale Kulturnog centra.

Veliko hvala i većniku za oblast kulture i obrazovanja, gospodinu Borislavu Staničkovu, za podršku pri realizaciji nekih od najznačajnijih manifestacija Kulturnog centra, u prvom redu Likovne jeseni, i na tome što je bio idejni tvorac izložbe „Sombor – večno zeleni grad“.

Zahvaljujemo se i gospodinu Nebojši Vidoviću, odborniku Skupštine grada, za podršku i angažmanpri realizaciji izložbi u Galeriji Kulturnog centra, izložbi na otvorenom i kulturnim programima u naseljenim mestima koja pripadaju Gradu Somboru.

Gospođi Heleni Roksandić Musulin, načelnici Gradske uprave grada Sombora, zahvaljujemo se na podršci tokom rekonstrukcije Velike sale Kulturnog centra.

Zahvaljujemo se i gospođi Rosani Krstić, pomoćniku načelnika Odeljenja za komunalne delatnosti, imovinsko-pravne i stambene poslove, na tome što je vodila projekat rekonstrukcije Velike sale Kulturnog centra.

Takođe veliko hvala i gospodinu Milanu Joviću na tome što je odgovorno i savesno vršio nadzor nad radovima koji su se odvijali tokom rekonstrukcije Velike sale Kulturnog centra.

Kulturni centar duguje veliku zahvalnost Odeljenju za društvene delatnosti, na tome što mirnom rukom vode kulturu našeg grada i na tome što posvećuju ogromnnu pažnju i ljubav svim programima, manifestacijama i uspesima koje je Kulturni centar postigao u 2020. godini i šire.

Posebno hvala, na ogromnoj posvećenosti, gospođi Neveni Rosić, načelnici Odeljenja za društvene delatnosti i gospođi Mireli Ivanković, pomoćniku načelnika ovog odeljenja.

Gospodinu Draganu Stojkovu,umetničkom direktoru i predsedniku Umetničkog saveta Likovne jeseni, Kulturni centar duguje veliku zahvalnost na pomoći pri realizaciji Plana i programa rada Galerije Kulturnog centra i organizacije izložbi najvećih savremenih umetnika srpske i svetske likovne scene, imena poput Miloša Šobajića, Vladimira Dunjića i Save Halugina.

Zahvaljujemo se i gospodinu Savi Stepanovu, teoretičaru umetnosti, selektoru Somborskog salona i Likovne jeseni, u prvom redu na tome što verno i predano radi na podizanju kvaliteta umetničke scene grada Sombora.

Takođe se zahvaljujemo gospođi Slavici Popov, višem kustosu Galerije savremene umetnosti u Zrenjaninu, na ogromnom angažovanju prilikom realizacije manifestacije Likovne jeseni.

Veliko hvala Galeriji Matice srpske, upravnici Galerije, gospođi Tijani Palkovljević Bugarski i njenom timu, kao i gospodinu Danilu Vuksanoviću, programskom direktoru Galerije Matice srpske, za podršku pri realizaciji manifestacije Likovna jesen.

Hvala Filmskom centru Srbije, direktoru Gordanu Matiću i njegovom timu na podršci na Konkursu za preddigitalizaciju i digitalizaciju bioskopa u 2020. godini, kao i na ogromnoj pomoći pri realizaciji trećeg po redu Somborskog filmskog festivala.

Zahvaljujemo se članovima direkcije trećeg po redu Somborskog filmskog festivala, gospodinu Ivanu Karlu, Sekretaru za kulturu grada Beograda, kao i gospodinu Aleksandru Coniću, reditelju i producentu, na velikom angažmanu i na učešću u realizaciji Somborskog filmskog festivala.

Veliko hvala i gospodinu Milivoju Mlađenoviću, književniku, umetničkom direktoru trećeg po redu Somborskog filmskog festivala, na učešću u kreiranju i radu Festivala, kao i na tome što je bio jedan od idejnih tvoraca Scene za decu i mlade Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Zahvaljujemo se i firmi Vizor inženjering d.o.o. direktoru, gospodinu Dušku Staniću i njegovom timu, na donaciji u vidu počasnog-vip reda sedišta za Veliku salu Kulturnog centra, kao i na donaciji najsavremenije i najkvalitetnije zavese za scenu, takođe namenjenu Velikoj sali naše ustanove.

Zahvalnica za doprinos u radu Kulturnog centra i za nesebičnu podršku razvoju kulture grada Sombora, ove godine dodeljena je gospodinu Nikoli Pejoviću, uredniku programa Kulturnog centra.

Odlukom svih zaposlenih, posebna titula „Radnik godine“ pripala je, ove godine, gospodinu Osmanu Aliću, kome se Kulturni centar zahvaljuje na predanom radu i posvećenosti.

Zahvaljujemo se i svim Somborcima koji su nam najveća inspiracija i podstrek na putu ka uspehu.

Predstavljamo vam i zložbu plakata pod nazivom "Kulturni centar u 2020. godini".

Na plakatima su prikazane fotografije snimljene tokom održavanja najznačajnijih manifestacija koje je Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor realizovao u 2020. godini.

Plakati će biti izloženi u Maloj galeriji Kulturnog centra od 22. decembra.

Autor izložbe je David Firanj, teoretičar umetnosti i urednik programa Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

Hvala vam što podržavate naš rad i podstičete nas da iz godine u godinu budemo sve bolji.

Pogledajte kataloge Likovne jeseni 2020.

Katalog 1

Katalog 2

Obaveštenje

Obaveštavamo Vas da će se, u skladu sa novim merama Vlade Republike Srbije, otvaranje izložbe fotografija Glavne arhive grada Moskve posvećene 75-godišnjici Velike pobede u Drugom svetskom ratu i dodela nagrade „Venac slobode Radomir Drakulić“ održati u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, na adresi Venac Radomira Putnika 2, uz poštovanje svih mera prevencije. (U četvrtak 12.11.2020. godine s početkom u 18 časova.)

Izložbu fotografija Glavne arhive grada Moskve otvoriće Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora, dok će nagradu „Venac slobode Radomir Drakulić“ uručiti dr Stojan Berber i direkorica Kulturnog centra, Vesna Šašić.

Povodom Dana oslobodjenja grada Sombora Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor realizovao je izložbu na otvorenom pod nazivom „Sombor – večno zeleni grad“, koja je postavljena u Parku heroja, na šetalištu ispred zgrade Županije. Postavka izložbe trajaće do 19. 11. 2020. godine.

Izložba je posvećena našem gradu i svim lepotama i dostignućima koja ga krase, a realizovana je po ideji člana Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, gospodina Borislava Staničkova. Autori izložbe su Vesna Šašić i Tamara Gloginja, a saradnik na pripremi izložbe Simonida Simonović. Grafički dizajn radio je Milan Jovanović Jofke, a tehničku podršku pružio je tim Kulturnog centra “Laza Kostić“ Sombor.

Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, kao priređivač izložbe, zahvaljuje se Gradskoj upravi grada Sombora, posebno Antoniju Ratkoviću, gradonačelniku grada Sombora, i gospodinu Zoranu Rusu, predsedniku Skupštine grada Sombora, na ogromnoj podršci u realizaciji izložbe.

Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor takođe se zahvaljuje gospodinu Milanu Stepanoviću, na svesrdnoj pomoći u pripremi tekstova i ilustracija.

Veliku zahvalnost dugujemo i Nebojši Vidoviću, odborniku u Skupštini grada, koji nam pruža ogromnu pomoć i podršku pri realizaciji izložbenih aktivnosti na otvorenom.

Zahvaljujemo svim našim gradjanima koji su nam konstantna inspiracija i podstrek da idemo dalje i postavljamo sebi još više ciljeve.

• Dodela nagrade „Venac slobode Radomir Drakulić“
• Izložba fotografija Glavne arhive grada Moskve posvećena 75-godišnjici Velike pobede u Drugom svetskom ratu

Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor i Udruženje građana „Ravangradsko proleće“ dodeljuju i ove godine nagradu „Venac slobode Radomir Drakulić“, povodom sećanja na somborskog pesnika Radomira Drakulića koji je stradao u nacističkom logoru, i povodom sećanja na Batinsku bitku koja je trajala od 11. do 29. novembra 1944. godine, a istovremeno se, na ovaj način, obeležava i Dan primirja u Evropi 1918. godine.
Žiri će raditi u sastavu Vesna Šašić, direktorica Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, prof. dr Stojan Berber, književnik, predsednik UG „Ravangradsko proleće“, i istoričar prof. Branislav Ćurčić.
Uručenje nagrade koja se dodeljuje za negovanje rodoljubive misli održaće se u četvrtak, 12. novembra, u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor (Venac Radomira Putnika 2) u 19 časova (uz poštovanje svih mera prevencije).

Medijator progama je književnik David Kecman Dako.

Dosadašnji dobitnici su Đorđe Nešić (Dalj), Dejan Tomić (Novi Sad), Spasoje Grahovac (Kikinda), Mila Ćatović (Sombor), Ljubica Popović Bjelica (Novi Sad), Milan Marodić (Subotica) i Stevan Vrebalov Miša (Novi Sad).

Dodeli nagrade prethodiće svečano otvaranje izložbe fotografija Glavne arhive grada Moskve koju organizatorima ustupljuje Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, koje će biti realizovano u prostoru Male sale Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor. Gosti izložbe će imati priliku da se upoznaju s radovima Mihaila Trahmana, Jurija Koroljova, Aleksandra Ustinova, Borisa Ignatoviča, Sergeja Strunikova i drugih poznatih ratnih fotoreportera. Objektivom fotoaparata su ovekovečeni artiljerci, mornari, partizani, medicinske sestre, strugari, pioniri… Svi oni su branili Otadžbinu. Retki kadrovi prenose herojstvo, hrabrost i istrajnost – osobine koje su obeležile ratne godine.

 

Otvaranje izložbe radova Sare Masnikose „Sve igre koje smo igrali“ realizovaće se elektronskim putem, bez prisustva publike, 2. 9. 2020. godine u 19 časova, u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor. Ova odluka je doneta zarad očuvanja zdravlja i bezbednosti građana Sombora. Postavka izložbe će trajati do 20. 9. 2020. godine.

Sara Masnikosa rođena je 31. jula 1995. godine u Subotici. Završila je Gimnaziju u Paraćinu 2014. godine i iste upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo, u klasi profesora Vlade Rančića, a od 2018. u klasi profesora Gorana Despotovskog. Do sada je održala 3 samostalne izložbe, i bila je učesnik 7 grupnih izložbi. O Sarinim radovima Sonja Jankov, samostalni umetnik i kustos, rekla je sledeće:

"...Radovi se fokusiraju na različite uloge i odnose među ljudima i to upravo na one koji izgledaju kao da su večni i stalni kada je ljudski rod u pitanju. U radovima su tako unete metaforične i alegorijske predstave, klupko zmija, kompozicije koje podsećaju na Vrata pakla Ogista Rodena, scene u kojima pojedinac gazi preko leševa da bi stigao do cilja. Paralelno sa ovim zapletima iz narodnih predanja i istorije umetnosti, uvodi se i struktura društvenih igara, koje služe kao matrice koje usmeravaju društvenu interakciju. Metaforično, time se upućuje na činjenicu da smo svi mi formirani kao osobe kroz niz društvenih situacija u kojima su, kao u igrama, unapred određena pravila. Da bi ovo bilo prikazano, uveden je element kutije, kao svojevrsne makete scene, razvijene u treću dimenziju iz slike. Te kutije omogućavaju interaktivnost, sve se daju otvoriti kao fioke, kredenci ili kao diptisi, stvarajući od izložbe niz malih kabineta kurioziteta koji angažuju posetioce da zavire u društvene situacije koje kriju..."

Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor stavlja bezbednost i zdravlje građana na prvo mesto, te je doneta odluka da se svečano zatvaranje Somborskog salona 2020 realizuje elektronskim putem, bez prisustva publike.

Tročlana komisija će, 31. 8. 2020. godine, prebrojati glasove posetilaca, te će odluka o dobitniku Nagrade publike biti objavljena na zatvaranju Salona 1. 9. 2020. godine u 19 časova.

Postavka izložbe će trajati do 5. 9. 2020. godine.

Treći Somborski filmski festival biće održan u novom terminu od 28. do 31. avgusta 2020. godine, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić”. Na repertoaru će se naći 12 filmova u četiri selekcije: Glavni program, Kultni klasici, Panorama švedskih filmova, i Nostalgija, a gostujući selektor programa je Ivan Karl. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova i koncert. Ulaz na sve programe je slobodan, a besplatne karteće biti dostupne za preuzimanje u Galeriji KC “Laza Kostić” (Laze Kostića 5, Sombor) od ponedeljka 24. avgusta, radnim danima (od 9 do 12h i od 18 do20h), a u subotu 29. avgusta od 9 do 13h.

Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“, izjavila je da će festival biti održan u novom terminu u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba, donetim radi prevencije širenja epidemije virusa Covid-19. „Drago nam je što ćemo uspeti da prikažemo filmski program koji smo planirali i za prvobitni termin, i što će publika u dozvoljenom broju moći ponovo da uživa u projekcijama na velikom platnu. Somborski filmski festival iz godine u godinu raste, dobija svoj specifičan šarm i sa zadovoljstvom možemo istaći da smo ovom manifestacijom sve bliži ostvarenju vizije našeg sugrađanina Ernesta Bošnjaka, filmskog pionira, koji je Sombor prepoznao kao filmski grad”, rekla je ona.

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 28. avgust u 20h u Atrijumu gradske kuće, a odmah nakon nje, u 21h, na istom mestu uslediće projekcija srpsko-ruskog bioskopskog hita „Hotel Beograd”, koji je domaću premijeru imao neposredno pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji. U ovom ostvarenju reditelja Konstantina Statskija, glavne uloge tumače naša glumačka zvezda Miloš Biković i Dijana Požarskaja iz Rusije.
U glavnoj selekciji će, na istoj lokaciji,biti prikazana i druga savremena domaća filmska ostvarenja, nastala u Srbiji ali i kroz koprodukcije sa drugim evropskim zemljama sa značajnom filmskom reputacijom. U subotu 29. avgusta od 21h će biti prikazan nagrađivani film „Ajvar” Ane Marije Rosi, a u 23h istog dana i ostvarenje „Uprkos magli” proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića. U nedelju 30. avgusta na repertoaru su „Otac” Srdana Golubovića (21h), osvajač dve nagrade na ovogodišnjem Berlinalu, i „Realna priča”, debitantska režija popularnog glumca Gordana Kičića (23h).

Selekcija „Kultni klasici” posvećena je legendarnim ostvarenjima srpskog filma koja su proglašena za kulturno dobro od nacionalnog značaja. Na festivalu ćemo gledati izbor restauriranih ostvarenja, sačuvanih u vrhunskom kvalitetu slike i tona. U petak 28. avgusta od 21:30 biće prikazan klasik „Specijalno vaspitanje” Gorana Markovića iz 1977. godine. Narednog dana u isto vreme, na programu je ostvarenje Gorana Paskaljevića „Varljivo leto ‘68” iz 1982. godine. U nedelju, 30. avgusta u 21:30, na programu je još jedan kultni film Gorana Markovića „Nacionalna klasa” iz 1979. godine. Sve filmovi iz ovog programa biće prikazani u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

U Dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće održane projekcije iz dve selekcije. Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom ove zemlje i prikazuje ostvarenja iz savremene švedske kinematografije, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodne dve godine. U ovogodišnjem izboru našla su se dva ostvarenja: „Brit-Mari je bila tu” Tuve Novotni je na programu u petak, 28. avgusta u 22h, dok će „Sune vs Sune” reditelja Džona Holmberga biti prikazan narednog dana u isto vreme. U selekciji „Nostalgija”, posvećenoj ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, naći će se film „Žućko” (nedelja, 30. avgust u 22h) reditelja Gordana Matića o legendarnom košarkašu Radivoju Koraću, rođenom u ovom gradu.Film„Porajmos” Gorčina Stojanovićabiće prikazan u nedelju, 30. avgusta u 21h u Dvorištu Gradskog muzeja.

Nagrade Ernest za najbolji film, glumicu i glumca biće dodeljene u okviru ceremonije svečanog zatvaranja, u ponedeljak, 31. avgusta u 20h u Atrijumu Gradske kuće, kada će biti uručena i nagrada „Počasni Ernest” našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu. O nagradi odlučuje žiri koji čineglumica Marija Bergam, glumac Feđa Stojanović, i filmski producent Feti Dautović.

U okviru predfestivalskog programa„Filmska parada”, u Atrijumu gradske kuće,biće prikazani animirani dečiji filmovi „Petar Pan i magična knjiga Nedođije“ (sreda, 26. avgust u 19h) kao i „Cvrle: nikad ne letiš sam“ (četvrtak, 27. avgust u 19h). U pratećim programima na istom mestu, biće predstavljeni film „Ime naroda” Darka Bajića (29. avgust, 11h), monografija „Nebojša Glogovac” Tatjane Nježić (30. avgust, 12h), kao i knjiga Kristofera Voglera „Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce” (30. avgust u 17h).

 

 

Preuzmite program trećeg Somborskog filmskog festivala kji će se održati u Somboru u periodu od 28. do 31. avgusta 2020. godine.

PREUZMITE PROGRAM

Strana 1 od 84

Kontakt info

Poslednje vesti