Najava izložbe Save Mišića

Diplomirao na osnovnim akademskim studijama Fakulteta Umetnosti u Nišu (Univerzitet u Nišu),na odseku slikarstvo, 2015. godine. Master akademske studije slikarstva završava u klasi prof. Katarine Đorđević na istom fakultetu.Učesnik „ERASMUS+“ programa za razmenu studenata (Veliko Trnovo, Bugarska) 2016.Učesnik slikarske kolonije ARS Akademije u Novom Sadu, 2015. godine, kao i slikarskih kolonija u okviru džez festivala „Nišvil“ i festivala „Filmski susreti“ u Nišu, 2016.Autor javnog zgrafita u dvorištu fakulteta „Fakultet Po Izobrazitelni Izkustva“ u Velikom Trnovu (Bugarska) 2016. Od 2015. Član udruženja Ars Akademija iz Novog Sada.

"Sadržajne mogućnosti figuracije u likovnoj umetnosti ostavljaju prostor za individualne interpretacije, od verističkog do apstraktnog postupka. Najčešće se proces istraživanja antropomorfnih formi bazira na analitičkom uspostavljanju građe, proporcija i rasporeda masa, a u kasnijem radu oslanja na preciznije definisanje pojedinih karakternih crta, u kojima bi posmatrač otkrivao i prepoznavao detalje lica, konture vrata ili klizio pogledom po obrisima tela. U toj, kasnijoj fazi, nestajao bi čitav splet osnovnih, polazišnih, konstruktivnih pomoćnih linija, prekriven preciznijom definicijom ljudskog tela.

 Sava Mišić, mladi umetnik, koji je master studije slikarstva završio na Fakultetu umetnosti u Nišu, primenjuje u svom opusu crteža upravo suprotnu metodologiju umetničkog rada. On u potpunosti zadržava konstruktivne spletove linija, namerno ostavljajući izvesnu vizuelnu nedorečenost, dvosmislenost i otvorenost za asocijativno iščitavanje sadržaja. Mreže arhitektoničnih nervatura, prepletenih ili paralelno postavljenih, različite debljine i svetlosnih vrednosti, oformljuju zarobljena manja ili veća polja koja se u oku posmatrača pretvaraju u dovršene sklopove. Linearne strukture, lišene ekspresivnog gesta, ali kontrastne, geometrijski jasne i izražene, prerastaju u neobične pejzaže humanoidnih karakteristika, u snažne kreacije okamenjenih divova. Čvrsto modelovani, uprošćeni oblici glava koji nas svojom zagonetnošću i stilizacijom mogu upućivati na skulpture s Uskršnjih ostrva rađaju se iz linearnih spletova. Izvesna mekota u tamnim partijama crteža dozvoljava prožimanje prostora i oblika, čime Sava postiže utisak trodimenzionalnosti i skulpturalnosti svojih simboličkih portreta i figura. Monumentalnost izdvojenih, fragmentiranih formi u kompozicijama je dominantna, bez obzira na aktuelni format radova...

...Sava Mišić se predstavlja publici ciklusom crteža kojim ispisuje svoju priču o prirodi, o samotnom divu, okamenjenom, zarobljenom u savremenom, otuđenom svetu. Ovaj mlad stvaralac, ozbiljnošću i visokim dometima koje ostvaruje u umetničkom radu, pobuđuje pažnju, a njegov dalji razvoj i pojavljivanje na umetničkoj sceni Srbije pratićemo s velikim zadovoljstvom

Katarina Đorđević ( iz predgovora katalog)

Izložba Save Mišića biće otvorena u utorak, 31. 1. 2017. u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor. Somborska publika će moći da pogleda izložbu do 11. 2. 2017.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti