Odštampajte ovu stranicu

IZLOŽBA IKONA "KORENI"

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe pravoslavnog ikonopisa pod nazivom "Koreni", autora Suzane Zunković i Hrista Petreskog, koje će biti upriličeno u petak, 25. maja, u Maloj sali KC "Laza Kostić" u 19.30h (Venac Radomira Putnika 2, Sombor).

Suzana Zunković rođena je u Beogradu 1972 godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1998. Radila je na pravnim poslovima u nekoliko značajnih institucija. Sada je na funkciji Direktora službe za pravne poslove i nabavke u Dipos d.o.o.

Ikonopisom se bavi od 2008.godine. Usavršila je zanat u ikonopisnoj radionici Petra Bilića pri Hramu Svetog Save u Beogradu, a potom kod ikonopisca Ivana Nisingera. Ikone joj ukrašavaju veći broj manastira Budimljansko Nikšićke eparhije kao i crkava i privatnih domova. Tronske ikone Stradalna i Glikofilusa nalaze se u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama, sedištu Budimljansko nikšićke eparhije. Oslikani krst nošen u Jerusalimu na Vaskrs 2010.godine je u manastiru Đurđevi stupovi.

Lepotu svoje duhovne energije pored ikonopisa, često prenosi i na pastele i ulja na platnu.

Prof.dr Hristo Petreski je pisac koji se intenzivnije bavi slikarstvom od 2012 godine. Do sada je imao više od petnaest samostalnih izložbi u Makedoniji i inostranstvu. Bio je učesnik Multimedijalne kolonije Bitola i međunarodnih likovnih kolonija Pelince (Makedonija) i Vranjska banja (Srbija). Piše likovne kritike i autor je knjige Likovna umetnost je ono što se (ne) vidi. Ceo jedan tematski broj (140 stranice A-4 formata) međunarodnog časopisa Diogen pro kultura je bio posvećen likovnom stvaralaštvu Hrista Petreskog koji je bio nazvan umetnikom budućnosti. Objavljeno je više njegovih književnih dela sa njegovim ilustracijama kojima su ilustrovane i knjige drugih autora. U toku su pripreme za njegovu samostalnu izložbu u Danskoj.

 

Share this article