Promocija književnog prvenca Gorice Radmilović

Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor Vas poziva na promociju nagrađenog književnog prvenca "Striži masku, konak nemaš", mlade somborske autorke Gorice Radmilović. Promocija Goričine zbirke pesama biće upriličena u petak 1. decembra sa početkom u 19 časova, u Maloj sali KC, Venac Radomira Putnika 2. Pored autorke, o delu će govoriti i njen kolega Rastko Lončar. Ulaz je slobodan!

Biografija

Gorica Radmilović je rođena 21. februara 1992. godine u Somboru. Osnovnu školu završila je u Stanišiću, a Srednju medicinsku “Dr Ružica Rip” u Somboru. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za srpsku književnost. Na istom odseku masterirala je 2017. godine sa temom „Politika i književnost – Embahade Miloša Crnjanskog“. Za pesnički prvenac pod naslovom „Striži masku, konak nemaš“ dobila je nagradu Stražilovo koja se dodeljuje u okviru manifestacije Brankovog kola. Stalni saradnik je elektronskih časopisa KULT i Novi polis, a član je redakcije Centra za istraživanje srpske književnosti (CESK). Bavi se proučavanjem istorije umetnosti, pisanjem poezije, eseja, pozorišne i filmske kritike.

"Pesnički prvencac Gorice Radmilović „Striži masku, konak nemaš“ rascvetava se u pozorišnoj imaginaciji, u teatarskom domaštaju života i jezika. 

Pesme se odigravaju na zamišljenim scenama koje su pandan doživljenom, pa se knjiga ukazuje i kao vanvremenska bajka.

Poetski rukopis „Striži masku, konak nemaš“ nosi burne i neprevrele prizore “koji život znače”, uzbudljivu atmosferu jakih emocija I neskrivenog bola . To otvara prostor fantazmagorične intime u prvini doživljaja sveta. Pojavivši se u Brankovom kolu, ova zbirka daje šansu budućim knjigama Gorice Radmilović, to jest, ustanovljuje talentovanu mladu pesnikinju na početku književne karijere pokazujući njen potencijal za uspešan razvoj.“

(iz recenzije Nenada Grujičića)

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti