Promocija knjige Emira Kusturice

Izdavačka kuća Vukotić media i Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor, uz podršku Gradske uprave Grada Sombora, pozivaju Vas na promociju knjige “ŠTA MI OVO TREBA” Emira Kusturice.

Govoriće:

Selimir Radulović
Emir Kusturica
Manjo Vukotić

Svečana sala Skupštine Grada Sombora - Županije, petak, 16. novembar, u 19h

“ŠTA MI OVO TREBA”
Emir Kusturica

Najpriznatiji i najnagrađivaniji srpski stvaralac u poslednjih nekoliko decenija, Emir Kusturica, objavio je knjigu pod naslovom “Šta mi ovo treba”, u izdanju “Vukotić media”. To je treća knjiga slavnog režisera.
Satkana je od dnevničkih zapisa u poslednjih dvadeset pet godina, od rata u Bosni i Hercegovini, pa do današnjih zbivanja u zemlji i svetu.
“Zapisi u ovoj knjizi nemaju namjeru da odgovore na pitanja, niti da razriješe velike dileme. Sve je tu nastalo iz potrebe da svjedočim o vremenu u kojem živim i ostavim trag onima koji će u budućnosti provjeriti da li je sve ovo trebalo”, piše Kusturica u uvodu knjige.
U zapisima su dramatične epizode oko snimanja filma “Andergraund”, polemike sa sarajevskim javnim ličnostima, svađe i mirenja sa Abdulahom Sidranom, razlozi zašto ne može biti muslimanski izdajnik ako nije musliman, zašto nije ni Bošnjak, zašto je srastao sa srpskom kulturom i hrišćanstvom, zašto voli Republiku Srpsku i Rusiju, zašto Srbiji ne daju da bude i Istok i Zapad. U knjizi su i polemike i odgovori na napade raznih francuskih levičarskih filozofa, prezir prema fejsbukovim “septičkim jamama”, uzbudljivi i iskreni razgovori sa Maradonom. Ali i stavovi o svetskoj politici i globalizaciji.
Kusturica u ovoj knjizi, na 360 strana, u 80 poglavlja, svedoči o svom životu i svojim dilemama, nadama i sumnjama. Ali, to je, istovremeno - i naš život. Jer, on ne beži ni od jedne teme, ni od jedne pojave, ni od jednog aktuelnog trenutka, pa makar to bile i televizijske šeme ili zagađenje životne sredine.
Veliki filmski režiser i ovom knjigom otvara ogroman prostor svog interesovanja i svog kulturnog i javnog angažmana, bez premca na ovim prostorima.
Knjiga će biti promovisana u Svečanoj sali Skupštine Grada Sombora - Županije, u petak, 16. novembar, u 19h.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti