Odštampajte ovu stranicu

Pretprazničko duhovno veče Kola srpskih sestara

Uoči Božića 5. januara 2017. na Tucindan u prepunoj sali Srpske čitaonice „Laza Kostić“, Kolo srpskih sestara upriličilo je prigodan program pod nazivom „Pretprazničko duhovno veče“. U duhu Božića kao najradosnijeg hrišćanskog praznika mnogobrojna publika imala je priliku da čuje kako duhovne kompozicije tako i tradicionalne instrumente i pesme koji se čuvaju od zaborava. Kroz stihove i muziku dočarana je pretpraznička atmosfera i radost predstojećeg Božića.

U programu su učestvovali veliki crkveni hor pri hramu Svetog Georgija u Somboru „Sveti car Konstantin i carica Jelena“ sa dirigentom Milanom Radišićem, dečiji crkveni hor „Mali pojci“ sa dirigentom Vladom Đurkovićem, Muzička škola „Petar Konjović“ učenici etnomuzikološkog smera u klasi profesora Ivane Madžarac i Zorana Bogdanovića, Tamburaški sastav „Đuvegije“, Miroslav Stričević i Nevena Basara tambura samica ispred KUD „Vuk Karadžić“ iz Čonoplje, Lea Matić i Ema Glumac etno pevanje sa dirigentom Milanom Bjelivuk, Igor Macura i Nebojša Ibrahimović guslari iz Stanišića, i muška pevačka grupa „Čauši“, a stihove su kazivale Anastasija Tanja Nedeljkov i Danijela Eror.

Nakon programa od strane tročlanog žirija koji su činili otac Brana Vlajković, Nemanja Sarač i Mirela Ivanković, izabran je najlepši božićni kolač, a pobednica Miladinka Mijić na poklon je dobila reprodukciju slike somborskog slikara Milana Konjovića koju je za ovu priliku donirala galerija „Milan Konjović“ iz Sombora.

Po završetku večeri sestre su poslužile kuvano vino i rakiju. Veliku zahvalnost Kolo srpskih sestara duguje crkvenoj opštini somborskoj, gradu Somboru, Kulturnom centru „Laza Kostić“ iz Sombora, galeriji „Milan Konjović“ i Somborskim novinama koje su najavile i ispratile ovo veče.

Kolo se zahvaljuje i svim učesnicima programa kao i mnogobrojnim gostima koji su uveličali ovo predbožićno veče.  

Share this article