Odštampajte ovu stranicu

Jazzbuka povodom Dana grada Sombora

17.02.2017. u 19h u Velikoj sali Mađarske građanske kasine, povodom Dana Grada Sombora, u saradnji Kulturnog centra i Grada Sombora, besplatan koncert i predavanje o džezu pod nazivom Jazzbuka, nastupaju bend The Hat Matters sa specijalnom gošćom Milenom Jančurić, flautistkinjom sa Berkli univerziteta u Bostonu.

Milena Jančurić - Biografija

Flautistkinja, rođena u Novom Sadu.

Studije flaute završila je 2010. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U leto 2011,započela je studije na Berklee College of Music u Bostonu, SAD. Diplomirala je, Magnacum laude, 2013. na Odseku za izvođače ovog svetski uvažavanog koledža za savremenumuziku. Školovanje u Bostonu zaokružila je, na kraju prolećnog semestra 2013,Nagradom dekana za izuzetno muziciranje Berklijevog Odseka za izvođače (PerformanceDivision Dean's Award in Recognition of Outstending Musicianships).

Ljubav prema muzici i prve korake izražavanja kroz muziku otkrila je u novosadskomGradskom dečjem horu “Zvončići”. Flautu je odabrala u desetoj godini. Završila je Srednjumuzičku školu “Isidor Bajić” u Novom Sadu.

Tokom godina i školovanja gradila je sopstveni muzički izraz kroz učenje i studioznoprofesionalno uobličavanje: usavršavala se sarađujući sa priznatim umetnicima imuzičarima kao što su Aleksandra Horvat, Ljubiša Jovanović, Matt Marvuglio, FernandoBrandao, Scott Free, Mitch Haupers i mnogi drugi.

Tokom boravka u Bostonu, Milena je bila, kao saradnik, deo Berkli global džez instituta(Berklee Global Jazz Insitute), a radeći za ovaj prestižni odsek muzičkog koledža Berkli,imala je priliku da se upozna i sarađuje sa svetski priznatim umetnicima kao što su DaniloPerez, Marco Pignataro, John Patitucci, Joe Lovano, Gerorge Garzone, Terri LyneCarringon, Dave Liebman, Brian Blade...

Odlazak u Boston i studije na Berkli muzičkom koledžu Mileni je pomogao da, poredvelikog zadovoljstva koje joj pruža izvođenje klasične muzike, otkrije nova polja svojemuzičke osećajnosti i izražajnosti - naklonost prema improvizaciji i komponovanju. Tupočinje da stvara i izvodi svoje autorske kompozicije.

U februaru 2013. osnovala je Milena Jančurić Trio s kojim je debitovala i uspešno sepredstavila bostonskoj muzičkoj publici. Bostonski onlajn art magazin The Art Fuseproglasio je seriju muzičkih događaja “When Culture Converge” u Art at Armory Cafeujednim od najznačajnijih u 2015, navodeći upravo koncert Tria Milene Jančurić.

Razvijajući solističku karijeru, Milena je učestvovala na brojnim koncertima i u muzičkimprojektima kao solista ili kao član orkestara, kamernih ansambala, malih i ad hok muzičkihgrupa, kao studijski muzičar... Sarađivala je i svirala sa muzičarima u umetničkimsastavima kao što su: Lazar Novkov & Frame Orchestra, Women of the World, TomokoOzawa Quintet, Yabuno Ettun Project, Ehud Ettun Trio, Jacinsta Clusellas Group, GaiaPetrelli Willmer Octet, a kao učesnik projekta Yakir Arbib: “Vision of Waves”, nastupala jeu vašingtonskom Kenedi Centru 2013.

Tokom 2016. ostvarila je uspešnu saradnju sa muzičarima okupljenih oko projekta“Internal Compass” u Jerusalimu i sa njima učestvovala u seriji koncerata i muzičkihradionica širom Izraela.

Svirala je, takođe, na mnogim pozornicama i dvoranama: od beogradskog Kolarca, doBoston simfoni hola (Boston Symphony Hall) i Rouds koledž hola (Rhodes Collage Hall) uMemfisu. Kao član orkestra Berkli koledža svirala je na koncertu grupe “Dream Theatre” uBostonskoj operi (Boston Opera House). Nastupala je u Berkli performans centru (BerkleePerformance Center) u Bostonu, Kenedi centru (Kennedy Center) u Vašingtonu, kao i namnogim pozornicama među kojima je bostonski Cafe 939, ali i poznati njujorški džez-klubBlue Note. Učestvovala je na Panama džez festivalu i na Novosadskom džez festivalu.

Na početku karijere svirala je u Omladinskom orkestru CEI, potom i u East-WestOrchestra iz Dortmunda (2015). Sarađivala je s muzičarima na BEMUS-u, nastupala je nakoncertu uoči početka beogradskog festivala BUNT... Osim u gradovima Srbije, nastupalaje u SAD, Panami, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj, Izraelu...

Share this article